[artinfo] Kurtag-mesterkurzus a CEU rendezeseben

Marcell Sebok Sebokm at ceu.hu
Tue Oct 14 14:54:04 CEST 2003


Kedves Kollega,

tegnap kezdõdött el az a 8 napos mesterkurzus, amit a Közép-európai Egyetem (CEU) felkérésére Kurtág György tart. A CEU új muvészeti és kulturális központja (Center for Arts and Culture, a továbbiakban a Központ) idén õsszel kezdte meg mûködését. Létrehozásának több célja van: a Központ új és kritikai kutatásokat kezdeményez a muvészetek és humántudományok (határ)területein; kurzusokat és speciális képzést kínál az egyetem hallgatói számára; eloadásokat és vitákat kezdeményez a muvészetek és a kulturális politika számos témakörében, melyek nyitottak a szakmai és az érdeklodo közönség számára; megteremteni kívánja a különbözo muvészeti ágak - zene, film, irodalom, építészet - sajátos találkozási lehetoségeit, melyek speciális kiállításokban, bemutatókban és/vagy mesterkurzusokban öltenek testet.

A Központ elso nyilvános rendezvénye az október 13-20. közötti Kurtág György-mesterkurzus, Csalog Gábor, a Keller Quartett, Katzander Orsolya, Szabadi Vilmos és Bársony Péter részvételével. Kurtág György, a világhíru zeneszerzo és pedagógus - aki egyúttal a CEU *university professor"-a, az intenzív, nyolcnapos kurzus alkalmával a zeneirodalom néhány klasszikusát elemzi kollégáival. *Boncasztalukra" kerülnek Schubert és Bartók muvei, és természetesen Kurtág-darabokat is elemzés alá vetnek. Mindez a zene- és kultúrtörténet kontextusában zajlik, így egy-egy szonáta vagy concerto-részlet nemcsak puszta illusztrációként szerepel, hanem egy zenei muhely értelmezési folyamatába tekinthetünk be.

A mesterkurzus (mely magyar nyelvu) minden nap két részre oszlik: délelott 10 és 13 óra, délután pedig 17 és 20 óra között tart (a hétvégén is!). A kurzus helyszíne a Ferencvárosi Ádám Jeno Zeneiskola díszterme (Budapest, IX. Köztelek u. 8.). A részvétel díjtalan, és a kurzus megvalósításában a CEU partnere a Budapest Music Center.

Nem szeretnék nagy szavakat használni, de látva/hallva az elsõ 3 foglalkozást, kijelenthetõ: olyan unikális zenei és kulturális esemény zajlik a városban, amelyre csak ritkán van példa, s éppen emiatt mindeképpen érdemes minél többször ellátogatni.

Szerettel várjuk!

További infomáció:
Sebok Marcell - igazgató
Center for Arts and Culture, CEU
1051 Budapest, Nádor u. 9.
Telefon: 327-3279
Fax: 327-3055
E-mail: sebokm at ceu.hu




More information about the Artinfo mailing list