[artinfo]meghívó

Studio studio at c3.hu
Wed Apr 30 19:25:09 CEST 2003


 
MEGHÍVÓ 

Szeretettel meghívjuk a Stúdió Galériába SCANNER, londoni művész "Into the Blue" című kiállításának megnyitójára, amelyen az ismert nemzetközi performer, zeneszerző és képzőművész két hanginstallációját mutatjuk be a budapesti Brit Művészeti Fesztivál keretében.

Megnyitó: 2003. május 6-án, 19 órakor

Stúdió Galéria, 1053 Budapest

Képíró u. 6.

Tel: 266 6502

e-mail: studgal at c3.hu

Megtekinthető: 2003. május 30-ig, vasárnap

kivételével 14-18 óráig. 

Ezúton is köszönjük a British Council támogatását a kiállítás létrejöttéhez.

SCANNER 

(Robin Rimbaud, 1964, London)

INTO THE BLUE

Scanner korábbi munkái is a zene és hangok fizikalitásával való kísérletezésre épültek. Új hanginsallációjában finom szőnyegen lépkedünk a furcsa térben, amíg szemünk lassan megszokja a különös körülményeket és atmoszférát. 
Az "Into the Blue" kontemplatív, nyugodt és békés tér. Olyan közeg, amelyben hallgathatunk, amit megérinthetünk és elképzelhetünk. 

Scanner annak a 90-es években felbukkanó brit zenész generációnak kiemelkedő alakja, amelyet lenyűgözött az elektronikus zene fizikai kvalitása, a hallgatóra gyakorolt elementáris érzéki hatása. A alkotó hangokra vagy a vizualitásra épülő művei a nyilvános és intim tér határának és átfedéseinek feltérképezésére tett kísérletek. Zenéjében és performanszaiban is a mindennapi életben ismerős hangok kapnak főszerepet, korai performanszaiban a mobiltelefonon folytatott beszélgetések "scannelése" jelezte a hangok gyűjtésére irányuló kísérletező kedvének határtalanságát. Munkájának politikai olvasata és vonzata is jelentős, hiszen  belebonyolódik a megfigyelés különböző módszereibe, betekintést enged a technikai és nyelvi voyeurizmus hatalmi játékaiba. 

A "Telefon-terroristaként" is emlegetett Scanner miközben végigszáguld a kommunikációs pályákon, az útközben talált nyersanyagokból építi fel elektronikus zenei kollázsait és "talált" párbeszédeit.

A zenész, író, médiakritikus és minimalista anti-hős 1994 óta házigazdája a londoni Kortárs Művészeti Intézet (ICA_London) "Electronic Lounge" nevű programsorozatának. 

1997-ben szerezte a párizsi operaház "Delta" című balettelőadásának zenéjét és olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint DJ Spooky, Laurie Anderson és Bryan Ferry.

1998-ban Mike Kelly képzőművésszel és a zeneszerző Charlemagne Palestine-nel dolgozott együtt a londoni ARTANGEL felkérésére létrehozott "Surface Noise" című projektjén.

 

" Scanner olyan hangok után kutat, amelyek <demokratikus> zenéjének alapját képezhetik. Legyenek ezek a hangok érzékenyek, személyesek, elektronikusak,  Scanner a kommunikáció ezen frangmentumait gazdag zenei ornamentikává állítja össze. A zene és a képek átjárhatósága foglalkoztatja (.),  a hangok akkusztikus zűrzavarrá való desztillálása."

-Financial Times

"Rendkívül kísérletező a munkája, hiszen a mindennapi élet hangjaiból dolgozik, ami elég ritka a zenében . elképesztő érzéke van a legkülönbözőbb atmoszférák megteremtéséhez."
-Karlheinz Stockhausen - BBC Radio 3More information about the Artinfo mailing list