[artinfo] ikOn -- artKomm -- MEGHIVO

ikon@hungary.com ikon@hungary.com
Mon, 12 Feb 2001 21:33:01 +0100


Az ikOn szerzői, a kiállító művészek és a kiállítási intézmények
nevében szeretettel meghívják Önt a következő kiállításra:


________________________________________________________________
kiállítóhely: Műcsarnok
művész/ek: Bada Dada, Banga Ferenc..., ..Varga Csaba, Varga Miklós
a kiállítás címe: Grafika az animációban
megnyitó: 2001. február 14. 18:00
kurátor: M Tóth Éva, Orosz István válogatásában
a kiállítást megnyitja: M Tóth Éva
zárás: 2001. február 15.

A kortárs magyar filmművészet egyik legérdekesebb területe az animációsfilm, a rajzfilm. Természetesen az utóbbi elnevezés félrevezető és pontatlan, ráadásul leginkább a kommersz animációval kapcsolatos asszociációkat hívja elő. Animálni annyi, mint lelket önteni a holt anyagba, így a mozdulatlan vonalba éppúgy, mint archív fotográfiákba, gyurmafigurákba, vagy éppen homokba... A magyar művészetnek meghatározó darabjai azok a képzőművészeti ihletettségű és igényességű autonóm rövidfilmek, amelyek éppen ezt, az animációban rejlő szinte korlátlan lehetőséget használják ki a legkülönbözőbb módon. A kisérletezésben mindig élen jártak azok a képzőművészek, akik szükségből, véletlenül, vagy éppen eltökélt szándékkal ismerkedtek meg a műfajjal. Válogatásunkban olyan képzőművészek rövidfilmjeit láthatják az érdeklődők, akiknek kiteljesedő vagy induló életművében az animációs film fontos, sőt, meghatározó szerepet tölt be. A válogatásban megidézett alkotók valamennyien sokoldalú, "többc!
satornás" kifejezőkészséggel megáldott művészek, akik a vizuális művészetek karakteres művelése mellett gyakorta írnak, zenélnek, vagy éppen tudományos tevékenységet folytatnak. E színesség és széles-látókörűség nyilvánul meg rövidfilmjeikben, amelyek kilógnak az uralkodó trendekből, függetlenek az aktuális közhelyektől, s gyakran a filmkészítés bevett szabályaitól is... A millenniumi grafikai kiállításhoz kapcsolódó két "animációa" este lehetőséget kínál az érdeklődőknek, hogy megismerkedjenek a képzőművészet és filmművészet határvidékén születő egyedi animációs művészettel, s így olyan képző- és filmművészek munkáival, mint Szemethy Imre vagy Rácmolnár Sándor, Lévay Jenő vagy Hegedűs 2 László, Jankovics Marcell vagy Varga Csaba, Reisenbüchler Sándor vagy Orosz István... és sokan mások!
M Tóth Éva

________________________________________________________________
________________________________________________________________
A kortárs képzőművészeti élet egyéb eseményeivel kapcsolatos adatokat/információkat megtalálhatja a http://ikon.hungary.com/ címen.

Ha bármiben segítségére lehetünk, kérjük írjon az alábbi címre:
ikon@hungary.com