[artinfo] Inventory - Évadnyitó

Bircsák Eszter eszter at trafo.hu
Wed Sep 1 12:22:14 CEST 2004


Tisztelt Cím,

szeptember 10-én nyílik a Trafó Galéria, s egyben a Trafó - Kortárs Művészetek Háza. Az évadnyitó különböző helyszíneken, színes programokkal várja a Trafóba látogatókat. A programokról bővebben a honlapunkon olvashat (www.trafo.hu).

A Galéria megnyitója 19 órakor kezdődik, amelynek sajtóanyagát az alábbiakban olvashatja. A megnyitó után a kiállító Inventory csoport tart előadást.

A programokra szeretettel várjuk.

üdvözlettel

Bircsák Eszter



TRAFÓ GALÉRIA SZEPTEMBER

Leltár

Az Inventory (GB) kiállítása



Kurátorok: Caroline Douglas és Nemes Attila

Kiállításmegnyitó: szeptember 10. 19 óra

Az Inventory előadása: szeptember 10-én kb. 19.30

Nemes Attila tárlatvezetése: szeptember 16-án, 18.30


A kiállítás megtekinthető szeptember 10. - október 10.

Az Inventory hivatalos képviselője a londoni The Approach Gallery. 

További info az Inventoryról: www.fiercesociology.org



A Leltár című kiállítás videókat mutat be az Inventory néven ismert, Londonban élő írók, képzőművészek és teoretikusok csoportjától, akik - saját szavaikkal kifejezve- "alternatívákat keresnek a tudományok által felállított keretekre". Az Inventory-t 1995-ben alapították azzal a céllal, hogy egy interdiszciplináris teret hozzanak létre, melyben számtalan gyakorlat és eszköz elegyítésével társadalmi és politikai helyzetekhez kapcsolódhatnak, azokra reagálhatnak. A csatlakozott személyek eltérő területeken folytatott gyakorlatából következően az Inventory számtalan formában jelentkezik. Magazint adnak ki - melynek 13 száma jelent meg 1995 óta -, kutatási projektet dolgoztak ki különböző társadalmi-kulturális helyzetek feldolgozására, installációkat építenek, előadásokat tartanak, konferenciákon vesznek részt. A Trafó kiállításán bemutatott videók olyan társadalmi helyzeteket, szerepeket rögzítenek, melyek Londonban és Budapesten egyaránt szólnak. 

Az Inventory művészei utat találtak a 20. század második felében elterjedt tudós-, kutató-, antropológus művészi gyakorlat mai megfogalmazásához. A kiállításon bemutatott videók is szocio-dokumentarista filmeknek, megfigyelésnek, video-feldolgozásnak tűnnek, és csak a kontextus, a kisajátítás észlelése, a narratíva dekódolása után értelmezzük művészi gyakorlatnak. 

A Trafó megnyitójára érkező művészek előadást tartanak a film szerepéről művészetükben, illetve az objektivitás problémájáról az ábrázolásban. /Nemes Attila


"(.) A heves szociológia szókapcsolatot az Inventory alkotta, azzal a céllal, hogy a mindennapokat <ellentmondásosan érzelmi, mégis objektív> módon feldolgozni próbáló tevékenységüket leírják. Emellett ez az új <tudományág> képes szem előtt tartani a szubjektivitások sokrétűségét és azokat a módokat, ahogyan ezek a szubjektivitások a társadalomba ágyazódnak (ld. az Inventory filozófiáját a <heves szociológiáról>: www.infopool.org.uk/inventor.htm) Georges Perec gondolatával élve: <Ami ténylegesen történik, amit megélünk, a többi, az összes többi hol van? Hogyan vehetjük számba, kérdőjelezhetjük meg, írhatjuk le mindazt, ami nap mint nap történik és megismétlődik : a banálist, a mindennapit, a nyilvánvalót, a közönségest, a megszokottat, a megszokotton innenit, a háttérzajt, a rutint?>


Anélkül, hogy megpróbálná felállítani a mindennapok filozófusainak teljes genealógiáját, az Inventory tevékenysége közös nevezőn van a mindennapi élet olyan teoretikusaival mint Georges Perec, Georges Bataille, Michel de Certeau és még sokan mások, akik tevékenységét lehetetlen egyetlen tudományos diszciplina zászlaja alá vonni, de akik gondolataikkal olyannyira előmozdították a kortárs (vizuális) kultúra multidiszciplináris felfogását." /Timár Katalin: Bevezetés egy tudományba a megszokotton innen (részlet)


More information about the Artinfo mailing list